Nieuws

140 jaar GO! Lyceum Aalst

Toegevoegd op22 april 2022

GO! Lyceum Aalst bestaat 140 jaar en dat vieren ze groots! De opening van hun nieuw schoolgebouw, het organiseren van het totaalspektakel ‘Pontstraat 51’, …
Wij spraken met adjunct-directeur Venita Van Cauter en scenarioschrijfster van ‘Pontstraat 51’ Maaike Quateau.

 

Allereerst proficiat met jullie 140-jarig bestaan!

Venita: Bedankt!

Jullie vieren dit zeer groots, om te beginnen is er de opening van de nieuwe gebouwen. Het zal een open leercentrum worden, kunnen jullie dit even toelichten?

Venita: Wat daar concreet mee bedoeld wordt, is dat het allemaal open ruimtes zijn en geen klaslokalen zoals we dat nu gewoon zijn. Door deze open ruimtes zijn we eigenlijk genoodzaakt om ons onderwijsconcept daar naar aan te passen. Volgend jaar zit onze derde graad nog niet in de onderwijsvernieuwing. Maar om tegemoet te komen aan de infrastructuur zullen we een andere aanpak hanteren en dus meer begeleid zelfstandig leren introduceren.

Het zal vooral de derde graad zijn die les krijgt in het nieuwe gebouw?

Venita: Ja, het is de derde graad die daar gaat les krijgen.

Wanneer gaan jullie naar daar verhuizen?

Venita: Momenteel zijn er nog werken aan de gang, ze zijn nog aan het plamuren en er ligt nog veel stof. Maar rond 10 mei komt de verhuiswagen en misschien dat we vanaf 16 mei al eens af en toe met een paar klassen naar daar zouden kunnen gaan. Tijdens de voorbereidingsweek van de examens gaan we met de meeste klassen al eens een try-out doen. Zo kunnen we kijken van: oké, dit ontbreekt en dat moet nog in orde gebracht worden. Dit zou ervoor zorgen dat we in september vlot kunnen starten! Dit schooljaar gaan we nog de examens van het vijfde en zesde middelbaar daar laten doorgaan.

Daarnaast organiseren jullie op 20 en 21 mei het totaalspektakel ‘Pontstraat 51’ in CC De Werf Aalst. Waarover zal dit gaan?

Venita: Maaike Quateau heeft het scenario geschreven, zij is oud-leerling en werkt op het Lyceum. Dus Maaike zal deze vraag beter kunnen beantwoorden.

Maaike: Het was sowieso ‘het musical-jaar’ (elke 4 jaar organiseert Lyceum Aalst een totaalspektakel) dit jaar en vorig jaar hebben we dan wat zitten twijfelen. Wat gaan we doen? Gaan we terug zelf iets schrijven? Want dat is de afgelopen jaren wel wat de traditie geworden… Of gaan we een verhaal brengen dat al bestaat? Maar aangezien dat het 140-jarig bestaan ook net dit jaar is, leek het ons eigenlijk wel echt heel tof om daar iets mee te doen. Dus we hebben een musical gemaakt echt over het Lyceum en haar 140-jarig bestaan. Het is niet dat we echt personages hebben die exact een persoon hier op school nadoet, het zou voor leerlingen misschien moeilijk zijn om bijvoorbeeld een directeur na te spelen. Maar er zijn wel knipoogjes naar bepaalde leerkrachten, de directie of vooral dan knipogen naar dingen die heel herkenbaar zijn voor mensen die op het Lyceum zitten of gezeten hebben. Dus we hopen vooral dat het voor de mensen die komen kijken ofwel heel herkenbaar is of eerder een idee geeft van hoe het Lyceum werkt en welke sfeer er hier rondhangt. Dit kan interessant zijn voor de ouders omdat zij het contact met de school wel wat minder gehad hebben de afgelopen twee jaar in vergelijking met normale schooljaren… Dus op die manier proberen we dat ook een klein beetje goed te maken.

Venita: Misschien moeten we ook al iets vertellen over het verhaal?

Maaike: Ja, er zijn dus twee leerlingen die schoollopen op het Lyceum en zij lopen er de kantjes een beetje van af… Ze worden verschillende keren door de directeur op het matje geroepen en moeten dan als straf het archief van de school opruimen. In dat archief komen ze de geschiedenis van de school tegen waarbij ze aan de hand van flashbacks ook echt terugkeren in de tijd. We doorlopen enkele belangrijke punten van hoe dat het Lyceum tot stand gekomen is. Het zijn bijna allemaal leerlingen die op het podium staan. Er zijn in totaal ongeveer zestig dansers en een kleine twintigtal acteurs.

Venita: Achter de schermen werken er ook leerlingen mee aan de make-up, de logistiek en het decor. Het laatstgenoemde hebben de leerlingen van het zesde jaar tijdens de lesuren vrije ruimte ontworpen en gemaakt, samen met hun leerkracht Jürgen Bauche. Maaike schreef het scenario, dat is eens iets anders. Vroeger schreven Bert Liesens en Nina Vandepapeliere tijdens de lessen vrije ruimte samen met leerlingen het verhaal. Maar Maaike is oud-leerlinge van de school en was zeer enthousiast om het scenario te schrijven en eigenlijk vonden wij ook dat dat paste binnen het 140-jarig bestaan. We hebben daar dan ook een beetje naar gezocht, zo hebben we voor de regie van het totaalspektakel hulp ingeschakeld van oud-leerling Pieter Klinck. Het is de eerste keer dat we met een ‘echte’ regisseur werken!

Maaike: Er zijn nog een aantal leerkrachten die hebben meegewerkt aan het verwezenlijken van deze musical. Venita Van Cauter staat in voor de coördinatie, Bert Liesens voor de muziek, Nina Vandepapeliere voor de regie en coördinatie, Jürgen Bauche voor het decor, Sophie Bossut en Anouschka Pauwels voor de dans. Uiteindelijk is het eindresultaat echt iets van ons allemaal.

Waarom moeten mensen zeker komen kijken?

Maaike: Omdat het, zoals ik daarnet al zei, een manier gaat zijn om zo de school een beetje beter te leren kennen. Eens op een andere manier. En in de eerste plaats eigenlijk omdat de leerlingen na twee jaar nog eens de kans krijgen om zichzelf echt te tonen! Voor hen is dat een onwaarschijnlijke ervaring om daar op dat podium in CC De Werf te staan.

Venita: We willen leerlingen die daar misschien nooit toe komen, die bijvoorbeeld niet ergens op een academie zitten, de kans geven om op een professioneel podium te staan. Of bijvoorbeeld leerlingen die wel in een academie zitten de kans geven om iets anders uit te proberen. Wat ook zeer uniek is, is dat leerlingen van het eerste tot en met het zesde jaar kunnen deelnemen. We zien ook dat heel wat leerlingen die vier jaar geleden deelnamen, nu terug meedoen. Er worden unieke vriendschapsbanden geschept en leerlingen werken intens met elkaar samen.

Maaike: Het is wel heel intensief, al die repetitiemomenten. Dat is echt wel pittig voor die leerlingen.

Venita: Ja het zijn echt unieke vriendschapsbanden die je nergens anders kunt bereiken…

Zijn er nog andere manieren waarop jullie het 140-jarig bestaan gaan vieren?

Venita: Er is ook een tentoonstelling over ‘140 jaar Lyceum’ tijdens het weekend van 20 en 21 mei. Hier nam Koen Cardon het initiatief voor. Vrijdagavond is er om 18u de opening in zaal Gillade. Zaterdag openen we al om 14u. Ondertussen houden de zesdejaars ‘café Pontstraat’ open, dat is om hun galabal nog een beetje te sponsoren. Mensen kunnen dus voor of na de musical naar de tentoonstelling komen kijken en genieten van een hapje en een drankje. Dé ideale gelegenheid om nog eens met oud-klasgenoten af te spreken.

Super, wij wensen jullie nog veel feestplezier en danken jullie voor het interview.

Zin gekregen om naar ‘Pontstraat 51’ te komen kijken? Wees snel want de plaatsen zijn beperkt aan het worden… Koop je tickets hier!

Nieuwsbrief

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actua & events!