Nieuws

Buitenlandse stages TechniGO!

Toegevoegd op21 juni 2022

Met de financiële ondersteuning van Erasmus+ konden de leerlingen van TechniGO! afgelopen schooljaar op buitenlandse stage gaan. Verschillende leerlingen van de studiegebieden Voeding en Lichaamsverzorging kregen op die manier de unieke kans om hun vakkennis uit te diepen, maar ook (en misschien zelfs vooral) hun horizonten te verruimen.

Studiegebied Voeding

De leerlingen van het zesde jaar ‘restaurant en keuken’ en de leerlingen van het vijfde en zesde jaar ‘hotel’ trokken voor hun buitenlandse stage naar de Franse wijngebieden. Zij namen deel aan een veertiendaagse wijnstage waarbij ze enkele bekende streken (De Loire, Bordeaux, Sud Ouest en Champagne) verkenden. Onder leiding van hun vakleerkrachten Els Van Baeveghem, Mercedes Van Kerckvoorde en Bart Maras hebben ze daar heel wat kennis opgedaan over het volledige vinificatieproces van wijnen.

Daarnaast bezochten ze de herkomstplaatsen van typische streekproducten zoals Calvados Château du Breuil, musée du champignon in Saumur, Coîntreau, cognac Hennessy, oesters van Marennes en Arcachon, truffels uit de Périgord, Caviaar Neuvic en het champagnehuis Mercier.

De leerlingen sliepen in verschillende soorten hotels, zodat ze ook op dat gebied zoveel mogelijk inzichten konden verwerven over hoe het er in de praktijk aan toe gaat, want dat is toch nog net iets anders dan de theorie- en praktijklessen op school. Ze aten ook in verschillende restaurants, gaande van snackbars tot echt gerenommeerde zaken. De ervaringen die deze leerlingen hebben opgedaan zullen ze vast en zeker kunnen inzetten in hun verdere (school)carrière.

De leerlingen van het zesde jaar ‘hotel’ en het specialisatiejaar ‘specialiteitenrestaurant’ trokken in mei ook naar een Franse streek, maar iets verder weg. Zij gingen voor vier weken op stage naar het Frans overzees departement La Réunion in de Stille Oceaan. De leerlingen werkten er in vier- en vijfsterrenhotels.

Naargelang hun studierichtingen draaiden ze er mee in de keuken, het restaurant of aan de frontdesk. Deze leerlingen moesten niet alleen volwaardig meedraaien op hun stageplaats; ze moesten daarnaast ook volledig op eigen benen staan in hun verblijfplaats. Ze werden hierin uiteraard bijgestaan door de Erasmus+ coördinator van de school en vakleerkracht, Els Van Baeveghem. Hier kregen de leerlingen ook een unieke kans om meer te weten te komen over de teelt van tropische producten, zoals ananas, banaan en vanille.

Studiegebied Lichaamsverzorging

Ook enkele leerlingen van het studiegebied Lichaamsverzorging trokken dit schooljaar naar het buitenland. Eveneens haalden zij hun beste Frans boven en gingen op blokstage in de Franse kuststad Fréjus.

De leerlingen van het zesde jaar ‘schoonheidsverzorging’ en het zevende jaar ‘esthetische lichaamsverzorging’ deden er, onder leiding van hun vakleerkrachten Carine Baeyens, Karin Genbrugge en Edmonda Vertonghen, ervaringen op met voor hen onbekende en nieuwe technieken in verschillende thalassocentra. Ze bezochten ook Fragonard – de oudste parfumerie van Grasse, Saint-Tropez en Nice.

Dankzij Erasmus+ konden deze leerlingen ervaringen opdoen die hen hun leven lang zullen bijblijven! De leerlingen beleefden naast alle ups ook enkele downs, maar creëerden vooral erg mooie herinneringen. Zij willen dan ook iedereen bedanken die dit mogelijk heeft gemaakt: het directieteam om mee te gaan in dit verhaal; de begeleidende leerkrachten om dit te willen doen voor hen; iedereen die heeft geholpen om alles administratief in orde te brengen en zeker ook de leerkrachten die op school instonden voor de vervangingen van de begeleidende leerkrachten. Door de inzet van al deze mensen, konden de leerlingen een ‘once-in-a-lifetime’ ervaring beleven!

Nieuwsbrief

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actua & events!