Nieuws

Grootouderfeest van GO! basisschool Ten Berge

Toegevoegd op22 december 2022

Op woensdag 30 november organiseerde GO! basisschool Ten Berge hun fantastisch grootouderfeest.
Wij interviewden An Van Driessche, zorgleerkracht kleuter én regisseur van dienst!

Dag An, allereerst bedankt voor jouw tijd! Leg eens kort uit, wat houdt jullie grootouderfeest in?

An: Grootouders zijn steeds een belangrijke schakel geweest in onze school. Zij zijn vaak een back-up wanneer kinderen worden afgehaald, bij ziekte, enzovoort. Met het grootouderfeest willen we hen daar graag voor bedanken.

Organiseren jullie dit ieder jaar?

An: Onze traditie om de grootouders te bedanken/betrekken loopt al meer dan 30 jaar. Ikzelf ben in september begonnen aan mijn 33ste schooljaar en kan wel zeggen dat we dit op al verschillende manieren hebben gedaan. Het begon met het Sint-Maarten feest, grootouders werden uitgenodigd op de koffie. Later zijn er ook nog korte workshops geweest en voorleesmomenten.

Het meest populaire is natuurlijk wanneer de kleuters hun dansje tonen aan de grootouders. Eerst was dat in onze turnzaal op een podium van de gemeente. Kleuters brachten per klas hun dansje en liedje. Grootouders werden in twee groepen opgedeeld en wisselde elkaar af, afhankelijk van de leeftijdsgroep van hun oogappel. Geen belichting, ondermaatse muziekkwaliteit en de praktische beperkingen hebben ertoe geleid dat we op een bepaald moment ervoor kozen om te verhuizen. Onze toenmalige directie, Katrien De Moerloose, zag de kans om met z’n allen uit te wijken naar het cultureel centrum van onze gemeente. En zo hebben we het jaar voor de pandemie voor het eerst opgetreden zoals echte professionals dat doen. Dit was meteen een schot in de roos: een groot podium, geluid en belichting door de technici van het CC. Iedereen heel enthousiast, het startschot was gegeven om dit nog te doen.

Tijdens de pandemie hebben we dit niet kunnen organiseren, ter vervanging hebben we wel een filmpje gemaakt voor de grootouders. Vorig jaar was het nog twijfelachtig of we al dan niet mochten optreden in een grote zaal en werd er beslist om het niet te laten doorgaan. Dat was dan ook de reden waarom we dit jaar het eerste leerjaar hebben meegenomen in dit project!

Waarom kozen jullie het thema circus?

An: Het thema lag vorig jaar al vast, we kiezen voor een thema dat ook in de smaak valt bij onze kleuters. Geef toe: hoe leuk is het om te dansen, te toveren en te jongleren op prachtige muziek? Dat is de reden waarom we voor thema’s kiezen als “kabouters in het bos” en “circus”. Ook het thema voor volgende jaar is al gekend, maar dat verklappen we nog niet…

Wanneer zijn jullie beginnen repeteren?

An: Zo een feest heeft natuurlijk heel wat voorbereiding nodig. Zoeken naar muziek, draaiboek maken en aanpassen, accessoires zoeken, kijken of er genoeg variatie is, overleg met het cultureel centrum, uitnodigingen maken, bussen reserveren en heel veel meer.

De repetities starten twee weken voor het optreden en we hebben één generale repetitie in het CC.  Dan merk je pas hoe mooi en belangrijk de juiste belichting is. Er werd dit jaar een echt circus geprojecteerd om het plaatje compleet te maken. Hiervoor willen we Bert Vanderlinden (medewerker gemeente Berlare) bedanken, zonder zijn inzet en kennis was het ons nooit gelukt om er zoiets magisch van te maken. Maar we willen ook vooral onze kleine artiesten, want dat zijn zij echt, bedanken! En onze directeur, Joke Van Opdenbosch, verdient ook een dikke pluim. Zij gaf ons de vrijheid, steun en het vertrouwen om er iets moois van te maken. Daarnaast kon directeur Joke haar creativiteit kwijt in het maken van de uitnodigingen en het programmaboekje.

Joke: Hier wil ik graag aan toevoegen dat het grootouderfeest echt een mooi teamwerk is. Ieder gebruikt zijn of haar talent om er een geweldig optreden van te maken!

An: We kunnen inderdaad zeggen dat dit een magisch optreden was en we kregen al heel wat complimentjes, dat is leuk om te horen! Op zich is dit een heel avontuur en niet alleen voor ons, sommige kleuters rijden voor de eerste mee met de bus en hebben nog nooit in de spotlights of op een podium gestaan. Maar er werd geen enkel traantje gespot tijdens het optreden, ook zij genoten ervan!

Hoeveel bezoekers mochten jullie ontvangen?

An: We nodigen enkel de grootouders uit, geen ouders. De zaal heeft een capaciteit van 406 zitplaatsen en deze waren dit jaar zo goed als allemaal ingenomen. Maar dit wil niet zeggen dat we de ouders vergeten. Op zondag 25 juni organiseren we ons tuinfeest waar alle leerlingen van de school het beste van zichzelf geven om er een prachtig feest van te maken. We kunnen heel oprecht en trots zeggen dat het schoolfeest van “Ten Berge” gekend is tot ver buiten de schoolmuren en de gemeente.

Heel erg bedankt voor dit interview. Wij wensen jullie nog vele mooie edities toe!

Klik hier nog voor enkele sfeerbeelden!

Nieuwsbrief

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actua & events!