En de winnaars zijn...

En de winnaars zijn...

Toegevoegd op 27 februari 2016
De winnaars met alle prominenten

De zesde editie van de ‘Nationale Hotel en Toerisme wedstrijd – AEHT PALM Trophy 2016’ is dit jaar gewonnen door Hotelschool Hasselt, Stella Maris Antwerpen, Atheneum Calmeyn De Panne en Coloma Plus Mechelen in de categorie Hotel. In de categorie Toerisme won het team van KTA Wemmel en PIVA Antwerpen. Met de hoofdprijzen, geschonken door PALM Belgian Craft Brewers en Toerisme Vlaanderen, en uitgereikt door Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts, hebben de winnende teams een ticket in handen om deel te nemen aan de Europese wedstrijd die later dit jaar plaatsvindt in Londen. Nog vier andere scholen (PIVA Antwerpen, Dé Handelsschool Aalst, TechniGO! Hotelschool Aalst, HoTech Oostende) kregen de originaliteitsprijs, geschonken door de VLAM en Reizen Muylaert. Ook de burgemeester van de stad Aalst, Christoph D’Haese, schonk een prijs aan het team van Dé Handelsschool Aalst en VTI Spijker Zij zetten volgens het Aalsterse stadsbestuur het beste de toeristische troeven van de stad Aalst in de verf.

Het Europese netwerk van hotel- en toerismescholen, kortweg AEHT, telt meer dan vierhonderd leden uit veertig landen. Jaarlijks organiseert telkens een andere hotelschool een Europees treffen waarop zo’n vijfhonderd leerlingen uit de laatste jaren secundair onderwijs in verschillende competities met elkaar wedijveren. Sinds 2011 organiseren de Vlaamse hotel- en toerismescholen bijkomend een wedstrijd op nationaal niveau. En dit jaar waren TechniGO! Hotelschool en Dé Handelsschool Aalst de gastscholen van dienst.

De voorbije twee dagen hebben achttien schoolteams uit heel Vlaanderen hun beste beentje voorgezet om de hoofdprijs toerisme of hotel in de wacht te slepen. In de categorie Hotel moest een gastronomische lunch op tafel gezet worden met enkele verplichte culinaire (streek)producten zoals konijn, hondshaai, Belgisch wit-blauw rundsvlees en Jonagold appel. In de categorie Toerisme bestond de opdracht uit het ontwikkelen van een interactief stadsspel. Zowel de lunch als het stadsspel werden beoordeeld door een professionele jury. “De lat lag heel hoog”, getuigt onder meer topchef Nicky Cuppens, een van de juryleden die de gastronomische lunch beoordeelde.

“Deze wedstrijd is uniek omdat de jonge talenten voor het eerst in een team samenwerken met iemand van een andere school die ze tot voor dit gebeuren totaal niet kennen.”, aldus Herman Siebens, nationaal voorzitter van AEHT. “Het samenstellen van de schoolteams gebeurt bij loting. Zo is deze competitie tegelijk ook een afspiegeling en voorbereiding op hun latere beroepsleven. En natuurlijk is het vooruitzicht van de deelname aan de Europese wedstrijd en een verblijf in Londen een uitstekende motivatie om als team het onderste uit de kan te halen.”

Bart Van Cauter en Peggy Vandamme, directeurs van de gastscholen TechniGO! en Dé Handelsschool Aalst, beamen. “De Nationale Hotel en Toerisme wedstrijd is eigenlijk het hoogtepunt van een maandenlange voorbereiding. De leerlingen hebben de voorbije maanden hard gewerkt om in de selectie te geraken. Tegelijk gaan de deelnemers ook op prospectie om nieuwe vaardigheden aan te leren. Zo hebben onze leerlingen bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan een veebedrijf en zijn ze een dag gaan vissen op zee. Op die manier halen we ook de banden met de bedrijfswereld aan.”

Voor de twee winnende schoolteams start vanaf nu een intense voorbereiding voor het Europese treffen in Londen in het najaar. En misschien zien we de teams nog terug op de internationale wedstrijd die in 2017 gehouden wordt in Oostende.

Meer info en beelden van de wedstrijd via www.hotelschoolaalst.be

Alle winnaars:

 

Hoofdprijs Hotel

Jordy Vandebeek – Hotelschool Hasselt

Sarah Peersman – Stella Maris Merksem

Chloë Huys –  Hotelschool Atheneum Calmeyn De Panne

Eli Bonheure – Coloma Plus Mechelen

 

Hoofdprijs Toerisme

Lilia Bouharat – KTA Wemmel

Luna Van Waelvelde - PIVA Antwerpen

 

Originaliteitsprijs Hotel

Lisa Vanoirbeek – TechniGO! Hotelschool Aalst

Yoshi Lichtert - PIVA Antwerpen

Giovanni Seys – HoTech Oostende

Daphne Van Der Zanden – VTI Spijker

 

Originaliteitsprijs Toerisme

Chloë De Smet – Dé Handelsschool Aalst

Anna Vanthienen – PIVA Antwerpen

 

prijs Stad Aalst

Ida Buyle – GO! De Handelsschool Aalst

Samy Dakir – VTI De Spijker

Nieuwsbrief

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actua & events!