Nieuws

Proclamaties

Toegevoegd op16 juni 2022

Eind juni hebben heel wat laatstejaars hun proclamatie. Zowel leerlingen van de derde kleuterklas, het zesde leerjaar als het zesde en zevende middelbaar ontvangen hun diploma en maken zich klaar voor een volgende stap in hun leven.

De scholen voorzien, met veel plezier, een onvergetelijk afscheid voor hun leerlingen. Wij interviewden GO! Handelsschool Aalst, GO! basisschool De Zilverberk en GO! Atheneum Aalst over hun unieke proclamaties.

Act met échte mentalist in GO! Handelsschool Aalst

In GO! Handelsschool Aalst spraken we met leerkracht Davy Van Boxstael. Hij is gespecialiseerd in mentalisme en treedt ieder jaar tijdens de proclamatie op.

“Ik breng op een interactieve manier gedachtenlezen, beïnvloeding en voorspellingen dicht bij de mensen. Tijdens de proclamatie probeer ik de leerlingen te tonen dat leerkrachten hun gedachten kunnen lezen, meer dan ze zelf denken. Ik toon aan hoe hun gedachten beïnvloed en uiteindelijk voorspeld worden.”, aldus Davy Van Boxstael. “Leerlingen, ouders en collega’s delen een onvergetelijke laatste avond samen met een act die hen nog even zal bijblijven.”

Hoe nemen jullie afscheid van jullie laatstejaars?

“Tijdens de feestelijke proclamatie worden alle leerlingen gevierd. De klastitularis brengt een ludieke tekst, lied of gedicht over het afgelopen schooljaar. Er worden herinneringen opgehaald met spannende verhalen en grappige anekdotes. Het spreekt voor zich dat passend beeldmateriaal hier niet mag ontbreken en deze vaak voor de nodige hilariteit of tranen zorgt.”

“Uiteraard zetten we tijdens deze avond ook leerlingen in de bloemetjes die net iets meer bijgedragen hebben aan het schoolleven en die de skills voor het leven (ondernemen, organiseren en communiceren) als geen ander beheersen. Hun verwezenlijkingen worden extra in de verf gezet. Op die manier willen we tonen dat engagement, enthousiasme en intrinsieke motivatie belangrijke eigenschappen zijn in het leven. Zo geven we een prijs aan de ambassadeur van de school: de leerling die het gedachtegoed en de baseline het best vertegenwoordigd, aan de voorzitter van de leerlingenraad of aan leerlingen die het MOS-team mee draaiende houden.”

“We laten ook de leerlingen zelf aan het woord, met of zonder muziek: wat zou een plechtige proclamatie zijn zonder de actieve bijdrage van de studenten zelf? Zij zorgen dus, samen met een muzikale collega, voor de intermezzo’s.”

“Bij de proclamatie hoort ook altijd een mortarboard. Voor degenen die zich afvragen wat een mortarboard is, dit is een typisch afstudeerhoedje/baret met bovenaan een vierkant vlak en een kwast. Het is heerlijk om te zien hoe onze laatstejaars genieten van het in de lucht gooien van dat hoedje, hetgeen symbool staat voor hun geslaagde reis door het secundair onderwijs. Dit is voor de leerlingen een leuk moment, iets wat ze onmiddellijk op hun sociale media willen plaatsen.”

Nemen jullie ieder jaar op deze manier afscheid?

“Deze formule bestaat al jaren en is, voor zover ik weet, altijd zo geweest. Tijdens de coronaperiode kon de proclamatie en mentalist-act niet doorgaan zoals gewoonlijk. Het directieteam zorgde toen voor een tof alternatief: elke klas kreeg een aparte viering tijdens een boottocht op de Dender.”

“Collega’s Shirley Tuypens en Naciye Baykondu zijn sinds 3 jaar verantwoordelijk voor de organisatie van de plechtige proclamatie. Zij gaan op zoek naar leerlingen en collega’s die bereid zijn om hun talenten te tonen op deze bijzondere avond. Zo kwamen ze ook bij mij terecht.”

Shirley Tuypens en Naciye Baykondu geven enkele tips aan andere scholen om voor een onvergetelijke proclamatie te zorgen:

  • Start tijdig met de organisatie en communicatie van de proclamatie.
  • Start een werkgroep ‘feestelijkheden’ op waarmee je bijvoorbeeld ook de 100-dagen, een quiz of een galabal kan organiseren. Loont zeker de moeite: vele handen maken immers licht werk en bovendien is het ook nog eens veel plezanter!
  • Betrek de leerlingenraad bij de organisatie van je evenement. Vaak weten de leerlingen veel beter wat er speelt onder de leerlingenpopulatie, wie er bijzondere talenten heeft en hoe de avond kan ingekleed worden.
  • Geef al tijdens het schooljaar bij uitstappen, GWP’s of EMA’s de tip aan collega’s om beeldmateriaal van de leerlingen te verzamelen.

Geïnteresseerd in de act van een mentalist? Neem dan zeker een kijkje op de website van Davy Van Boxstael: Gomental.be (google.com) Of volg hem via Facebook: Go mental | Facebook.

Live actionpainting en kleuterproclamatie in GO! basisschool De Zilverberk

In GO! basisschool De Zilverberk maken de leerkrachten ieder jaar een actionpainting-kunstwerk voor hun afstuderende leerlingen. De leerkrachten creëren deze live tijdens de proclamatie.

“We doen dit al een aantal jaar, de leerlingen kijken hier ook echt naar uit. Zelfs oud-leerlingen die nog eens een bezoekje aan de school brengen, zeggen dat het kunstwerk nog steeds in hun kamer omhoog hangt. Dat is altijd zeer fijn om te horen!”, vertelt directeur Joleen De Meerleer.

Kleuterproclamatie

Vanaf dit jaar zullen ook de derde kleuterklassers hun proclamatie plechtig vieren in GO! basisschool De Zilverberk. Afgelopen jaren vierden ze al feest in de klas en vorig schooljaar liepen de kleuters tijdens de laatste schooldag met een afstudeerhoedje over de rode loper naar buiten.

De kleuterproclamatie zal dit schooljaar doorgaan op dezelfde avond als de proclamatie voor de leerlingen van het zesde leerjaar. Eerst zullen de kleuters afstuderen. Tijdens de proclamatie wandelen ze vanuit hun klasje over een rode loper richting de klas van het eerste leerjaar. Langs die rode loper zullen ook alle ouders staan. In de klas van het eerste leerjaar leest hun juf nog een allerlaatste keer een verhaaltje voor uit het boek “Wat wil ik worden?”. Dit verhaaltje heeft een zeer belangrijke boodschap voor hen: als je in jezelf gelooft, kan je alles zijn. Om af te sluiten krijgen de derde kleuterklassers een aantal geschenkjes waaronder een gepersonaliseerde pennenzak (handig voor in het eerste leerjaar), een ingekaderde klasfoto mét grote strik rond en uiteraard hun kleuterdiploma!

Heuse slotshow bij GO! Atheneum Aalst

Hoe nemen jullie afscheid van jullie laatstejaars?

“In GO! Atheneum Aalst vieren we dit met een uitgebreide plechtige proclamatie, waar de inbreng van de leerlingen centraal staat. Zij worden dan ook van bij het begin van de voorbereidingen gevraagd in welke mate ze graag willen deelnemen aan de show op het podium.”

“Doorheen de jaren is onze proclamatie uitgegroeid tot een avondvullend programma in CC De Werf. Afhankelijk van de talenten van de leerlingen, wordt het officiële gedeelte (het uitreiken van de diploma’s) opgeluisterd door: teksten waarin zij reflecteren over hun tijd bij ons op school of al vooruitkijken naar de toekomst, muziek (klassieke muziek, zang, schoolband,…), dans, gedichten, enzovoort. Zo hadden we ooit een heuse drum battle en waren er al veel kippenvelmomenten toen verborgen talenten van de leerlingen getoond werden! Daarnaast treedt onze schoolband op terwijl de bezoekers binnenkomen en zorgt deze steeds voor een thematische afsluiter.”

“Wat onze proclamatie extra kleur geeft, is het feit dat onze leerlingen zich helemaal optutten voor de plechtigheid: meisjes in galakleed, jongens in een strak pak. Fijn om hen zo allemaal eens te zien!”

“Onze leerlingen verzorgen ook een PowerPoint of filmpje waarin alle herinneringen van de voorbije jaren de revue passeren: uitstappen, buitenlandse reizen, activiteiten op school, enzovoort.”

“Nog één aspect dat onze proclamatie een tikkeltje spanning geeft: wij kennen voor een aantal vakken of verdiensten prijzen toe. Die worden door de vakgroepcoördinatoren uitgereikt op het podium. Zij vertellen eerst waarom een bepaalde leerling een prijs krijgt, om te eindigen met het bekendmaken van de naam. Dit zijn zeer mooie momenten!”

Nemen jullie ieder jaar op deze manier afscheid?

“Dit is een traditie die al tientallen jaren bestaat en gestart werd in onze polyvalente zaal. Intussen is die veel te klein geworden en weken we uit naar de sporthal. Maar omdat de proclamatie steeds meer uitgroeide tot een heuse show, bleek al snel dat onze technische kennis op vlak van geluid en belichting niet volstond om alles in eigen handen te blijven nemen. Daarom zijn we nu heel blij dat de technici van CC De Werf dit overnemen en onze plechtigheid op een professionele manier vormgeven.”

“In coronatijd hebben we wel creatief moeten zijn. Zo konden we niet terecht in CC De Werf en weken we uit naar onze speelplaats. Deze hebben we supergezellig aangekleed met ballonnen, witte vlaggetjes, een rode loper en een groot podium. Er werd ook een photobooth voorzien om herinneringen vast te leggen.”

“Ten tijde van het eerste coronajaar mochten ook de ouders niet aanwezig zijn, de leerlingen slechts onder bepaalde voorwaarden. Wij zijn er toen in geslaagd om onze proclamatie toch volgens het aloude recept te laten doorgaan. We zorgden zelfs voor een heuse professionele livestream die door iedereen zeer gewaardeerd werd. De leerlingen kregen bedrukte goodiebags met kleine cadeautjes die ze in de zomer konden gebruiken, een drankje en een hapje, hun rapport en diploma, het jaarboek vol herinneringen, enzovoort.”

“Tijdens het tweede coronajaar mochten ouders wel aanwezig zijn, maar mochten we geen receptie aanbieden. Dus kregen ook zij een goodiebag om van op hun plaats een toast uit te brengen op hun kind. Het concept van de goodiebag bleef behouden, maar de receptie kunnen we nu gelukkig weer op school aanbieden. Gedurende de receptie is er tijd om nog wat na te praten met onze afgestudeerden en hun ouders.”

“Ook tijdens de reünies, die we nu weer mogen organiseren, vinden heel wat oud-leerlingen de weg terug naar onze school. Dan krijgen we steevast de boodschap te horen dat: ‘het een heel fijne tijd was in het secundair en dat ze dat nu pas ten volle beseffen’.”

Hebben jullie nog een boodschap voor de laatstejaars?

“Onze directeur geeft tijdens haar proclamatiespeech elk jaar een boodschap, die ook uit naam van alle personeelsleden komt, mee aan onze laatstejaars: ‘we hopen dat onze afgestudeerden in de eerste plaats gelukkige volwassenen mogen worden die het op de een of andere manier maken in het leven en daarbij de competenties en kennis die ze bij ons op school hebben meegekregen, ten volle benutten.’ Tenslotte zijn we fier op hen en hopen we dat ze nog vaak met een vleugje heimwee of nostalgie terugdenken aan hun jaren in het Atheneum.”

Nieuwsbrief

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actua & events!