Voor een bomvolle zaal bracht Rudi Vranckx in Cinema Palace een lezing over de geopolitieke spanningen en oorlogen waarover hij gedurende zijn loopbaan verslag heeft uitgebracht.
Hij nam de aanwezigen op een bijwijlen beklijvende manier mee langs de frontlinies van de wereldwijde conflicten die zich de laatste decennia hebben afgespeeld. Velen daarvan zijn nog brandend actueel en blijven voorlopig jammer genoeg onopgelost. Hij deelde zijn persoonlijke inzichten en analyseerde vlijmscherp de actuele geopolitieke spanningen. Rudi checkt steeds eerst de feiten en zoekt dan getuigenissen bij de mensen die het slachtoffer werden van het oorlogsgeweld. Hij heeft altijd oog gehad voor het menselijk leed en de impact die een onmenselijke behandeling bij de slachtoffers veroorzaakt. Voor de 360 aanwezigen was dit een unieke kans om verleden en heden te zien door de ogen van een vooraanstaand journalist.
De organisatoren van het CVO Pro Aalst zijn bijzonder tevreden met de talrijke opkomst voor het verhaal dat Rudi Vranckx bracht. Naar hun aanvoelen bewijst dit dat de Aalstenaar geïnteresseerd en mogelijks ook in bepaalde mate ongerust is voor datgene wat er zich vandaag afspeelt op het wereldtoneel. De voorzitter van de scholengroep Dender, Jimmy Koppen, stond in zijn inleiding dan ook even stil bij het feit dat de journalistiek momenteel zwaar onder druk staat. Enerzijds letterlijk, want velen onder hen worden gefolterd en gedood, maar ook figuurlijk want objectieve verslaggeving is niet langer de norm.
Het CVO Pro Aalst heeft een jarenlange traditie in het organiseren van lezingen waarbij aandacht wordt besteed aan herinneringseducatie en actief burgerschap.
Deze thema’s zijn ondertussen dan ook een vast onderdeel geworden van de pedagogische missie van de school. “Naast het aanreiken van een gedegen onderwijs vinden wij dat er in ons centrum plaats moet zijn voor een actief maatschappelijk engagement, gestoeld op de democratische principes die onze samenleving kenmerken.” zegt Stany Meskens, directeur van het Aalsterse CVO Pro.
De aanzet voor dit engagement vindt zijn oorsprong in 2013 toen Kim Phuc (het ‘napalmmeisje’ uit de iconische Vietnamfoto) het cursusjaar opende. Haar boodschap van vrede en haar aanklacht tegen oorlog heeft toen op de aanwezigen een diepe indruk nagelaten.
Doorheen de jaren werd de lijst van sprekers uitgebreid en elk van hen bracht een boodschap van de menselijke en universele nood aan vrede, respect en waardigheid. Ook dit jaar is men vertrokken vanuit dezelfde invalshoek.
Het centrum ziet het dan ook als haar opdracht om aandacht te hebben voor gebeurtenissen die zich in onze snel evoluerende samenleving manifesteren, sommigen hiervan leiden tot verwarring en onzekerheid. Door de toename van de verspreiding van fake news, het feit dat de wetenschap via verschillende platformen in vraag wordt gesteld en in een wereld waar argumenten de baan moeten ruimen voor gescheld en sloganesk taalgebruik, is er meer dan ooit nood aan een gedegen informatieverstrekking. “Wij zien het dan ook als onze maatschappelijke en pedagogische opdracht om als centrum voor volwassenenonderwijs te voorzien in ruimte voor objectieve informatieverstrekking, voor overleg, voor debat en beargumenteerde waarheidsbevinding.” zegt Stany Meskens.
De lezing door Rudi Vranckx past volledig in deze filosofie. Later komen nog Inge Vrancken en Jens Franssen langs om getuigenis af te leggen van hun opgedane ervaringen en bevindingen in conflictgebieden en oorlogssituaties. Zij nemen vanuit hun professionele ervaringen de geïnteresseerden mee in hun verhaal. Zij nodigen uit tot reflectie en gaan in dialoog met de aanwezigen.
Om de lezingen toegankelijk te maken voor iedereen zijn alle lezingen gratis, maar vooraf inschrijven is noodzakelijk. Hier kan je de lijst met de geplande lezingen voor mei en juni terugvinden.