In de kijker

In de kijker

Welkom terug, Bart Van Cauter!

Bart Van Cauter start dit schooljaar opnieuw als directeur van TechniGO! in onze Scholengroep. Na een periode van 3 jaar gewoond en gewerkt te hebben in Spanje (Valencia) heeft hij helemaal zin om terug in het onderwijs te stappen.

Hoe is het voor jou om terug te keren?

Het terugkomen is altijd een spannend verhaal waarvan je op voorhand niet weet hoe de collega’s en de leerkrachten daar tegenover staan. Ik merk wel dat mensen nog altijd heel goed weten wie ik ben. 90 procent van ons personeelsbestand is ook nog steeds hetzelfde gebleven.

Ik heb de afgelopen week wel heel veel warmte mogen ontvangen en dat doet mij heel veel plezier. Mensen vertelden me ook dat ze er naar uit kijken om samen te werken.

Ik heb ook gezien dat nog veel zaken die we toen met het team gerealiseerd hebben, er nog altijd zijn. Denk maar aan SODA, interne digitalisering, orderflow voor bestellingen,… Dat zijn allemaal zaken die nog bestaan, maar ook verder gegroeid zijn. Ik wil mijn collega’s daar dan ook graag een dikke pluim voor geven.

Waar wil je je het komende jaar op toespitsen?

De komende jaren wil ik voornamelijk gaan inzetten op digitalisering. Het is belangrijk om onze processen te gaan optimaliseren. Ik ben nog maar twee weken terug op post als directeur en heb al 13 verschillende platformen waarop ik moet inloggen. We moeten bekijken of dit niet op een andere manier kan. Op die manier kunnen we de planlast voor onze leerkrachten gaan verminderen.

De modernisering van het secundair onderwijs is  iets waarin ik me zal moeten inlezen. Door de modernisering heb je de mogelijkheid om je school een nieuwe vorm te geven. Ik ben heel blij dat ik mee op het schip zit om verder mee de koers te bepalen.

Verder wil ik in de eerste plaats luisteren naar de personeelsleden. Ik wil luisteren en aanvoelen wat er leeft op de werkvloer. School maak je niet als directeur, school maak je samen. We zijn ook een team van drie directies en we moeten elkaars sterke punten nog verder leren kennen. Het is belangrijk dat we complementair zijn, drie kopieën van mezelf, dat komt niet goed (lacht).

Je hebt drie jaar doorgebracht in Spanje. Wat heb je daar juist gedaan?

Ik heb de beslissing genomen om als zelfstandige aan de slag te gaan in de IT-wereld, waar mijn interesse ligt. Verder was ik verantwoordelijk voor de HR-werking, waarbij ik hogere salesprofielen rekruteerde.

Het laatste jaar heb ik vooral meegewerkt in het bedrijf van mijn vrouw, Olive Operations. We ondersteunden voornamelijk Belgische en Nederlandse bedrijven die een vestiging wilden openen in Spanje. Veel IT-bedrijven vinden namelijk onvoldoende programmeurs. Wij hadden goede connecties in Spanje met de plaatselijke universiteit, waardoor we mensen konden aannemen. Mijn vrouw en ik waren eigenlijk de lokale ondernemers.

Samen met je vrouw en 2 kinderen verhuisde je voor 3 jaar. Hoe is dat gelopen?

Het was bijzonder intens, maar een fantastische ervaring. Verhuizen was geen project van mij of van mijn vrouw, we hebben het als gezin samen gedaan en beleefd. De kinderen zijn vanuit hun basisschool onder de Vlaamse kerktoren naar een internationale school gegaan. Onze beide jongens hebben dat fantastisch gedaan en ik ben heel erg trots op hen. Ze zijn de Engelse taal machtig geworden en hebben ook een beetje Spaans geleerd. Ik kan iedereen aanraden om eens volledig uit zijn of haar comfortzone te treden. Je gaat de dingen zeker op een andere manier bekijken, ook het Vlaams onderwijs.

We wensen je veel succes met de start van het schooljaar en de vele projecten die jullie als school nog willen realiseren.

Nieuwsbrief

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actua & events!