Veerkracht in het onderwijs

Veerkracht in het onderwijs

Traject perfectionisme

Vorige week eindigde het vierde traject “Perfectionisme en veerkracht in het onderwijs”. Als Scholengroep kiezen we er bewust voor om onze personeelsleden weerbaarder te maken voor de uitdagingen die hun pad kruisen. Daarin speelt onder andere het streven naar perfectionisme een rol. Uit onderzoek weten we dat mensen die een burn-out hebben vaak ook last hebben van dit patroon; dat uit veel meer bestaat dan het letten op details en het hebben van hoge eisen.

Het traject bestond uit drie sessies van telkens twee uur, met heel wat oefeningen tussendoor die voor interessante inzichten zorgden zowel op professioneel als privé vlak. De deelnemers kregen de kans om tijdens twee individuele gesprekken dieper in te zoomen op hun eigen patroon. Bovendien kregen ze ook nog het boek “Perfection is a bitch” van Anja Copejans ter ondersteuning mee naar huis!

In totaal hebben er 48 enthousiaste deelnemers de tijd genomen om zich te laten onderdompelen in dit traject. Hieronder vind je de feedback vann één van de deelnemers:

“Het traject heeft mij zeker tot nadenken gezet, het is zelfs gelukt om gedurende de sessies mijn volle aandacht te houden, daar waar ik normaal steeds aan het vooruit denken, piekeren ben wat er allemaal dient in orde te worden gebracht en hoe ik steeds collega’s , familie en vrienden wil ondersteunen, uit de nood helpen , een hart onder de riem steken, werk uit handen nemen…dit ten koste van mezelf.”

“Tijdens de kerstvakantie wanneer de hectische weken op school hopelijk wat rust vinden, heb ik mij voorgenomen om wat me-time in te lassen en in alle rust het boek te lezen. Ondertussen doe ik regelmatig de ademhalingsoefening om tijdens de talrijke ‘flip’ momenten even te bedaren. Graag bedank ik jullie voor de duidelijke presentaties en de wake-up call.”

Benieuwd of jij ook last hebt van dit patroon? Vul dan zeker eens deze test in: https://www.anjacopejans.be/test-je-perfectionisme/

Wil jij graag al iets meer leren over perfectionisme? Beluister dan zeker onze podcast: https://open.spotify.com/episode/6ojOOZmoh2NryISxptjmD6

Geïnteresseerd om in de toekomst deel te nemen? Na de paasvakantie zal er een nieuw traject georganiseerd worden, meer info volgt!

Podcastreeks ‘Veerkracht in het onderwijs’

Om mentaal welzijn bespreekbaar te maken lanceert onze Scholengroep de podcastreeks ‘Veerkracht in het onderwijs’. Sinds februari gaat de coördinator Welzijn, Julie Verspecht, maandelijks op wandel met een gast uit het onderwijsveld. Elke aflevering draait rond de thema’s welzijn en veerkracht, aangevuld met een thema dat de expertise is van de deelnemer. We vinden het belangrijk dat leerkrachten op een laagdrempelige manier met verschillende thema’s aan de slag kunnen.

Bij wie kan je terecht als je je niet goed voelt op het werk?

De vertrouwenspersoon is het eerste aanspreekpunt voor medewerkers met een psychosociaal probleem op het werk. Stress en burn-out, pesterijen, agressie en seksueel ongewenste intimiteiten, trauma en zelfdoding, alcohol en drugs,…

In onze Scholengroep hebben wij een pool van 18 vertrouwenspersonen. Het zijn allemaal medewerkers die een erkende opleiding hebben gevolgd. Je mag kiezen bij welke vertrouwenspersoon je langsgaat. Dit hoeft niet de vertrouwenspersoon te zijn van je eigen school.

De vertrouwenspersonen…

  • luisteren naar je verhaal
  • geven advies en goede raad
  • bieden ondersteuning bij klachten
  • starten enkel op vraag van het personeelslid een bemiddeling op

Ontdek het overzicht van vertrouwenspersonen hier.

Nieuwsbrief

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actua & events!