Nieuws

Duurzame maand mei

Toegevoegd op17 juni 2022

De maand mei stond volledig in teken van duurzaamheid: Maai Mei Niet, Mei Plasticvrij, Fiets naar je Werk dag, World Fair Trade Day, enzoverder. Verschillende scholen hebben tijdens deze maand duurzaamheid extra in de kijker gezet.

Maai Mei Niet in GO! basisschool L.P. Boon

In de maand mei ging opnieuw de campagne Maai Mei Niet door. Door een maand lang het gras niet af te rijden, geven we de biodiversiteit een serieuze boost. Het is namelijk zeer goed voor insecten zoals bijen en een ongemaaide tuin zal ook minder water nodig hebben. Een win-win situatie dus. GO! basisschool L.P. Boon liet alvast een stukje van hun gras groeien. Hun terrein fleurde helemaal op met wilde bloemetjes, nog een voordeel van Maai Mei Niet.

Groene Vlag in GO! Freinetschool De Speelplaneet, GO! Handelsschool Aalst en GO! basisschool Faluintjes

In mei 2022 mocht GO! Freinetschool De Speelplaneet de Groene Vlag van Eco-Schools ontvangen. Zij mogen zichzelf sindsdien een ECO-school noemen. Felicitaties aan iedereen die hiervoor een bijdrage geleverd heeft!

In GO! Handelsschool Aalst ging na 2 jaar eindelijk Fata MOSgana weer door. Tijdens die week staat milieubewustzijn, gezondheid, beweging en engagement centraal.

Alle klassen kregen vijf uitdagingen die werden opgesteld door het MOS-team, de directeur en Stad Aalst. Het beste (én haalbare) idee voor vergroening werd door Stad Aalst gekozen en zal volgend schooljaar worden gerealiseerd.

Zo zullen er extra plantgaten voor klimplanten worden aangelegd. Hiermee willen ze verticaal groen creëren, klimplanten blijken een zeer goed alternatief te zijn wanneer er te weinig ruimte is voor bomen. Tevens willen de leerlingen meer kleur op het domein, maar bloembakken vergen te veel onderhoud. Een bloemenweide is wel een mogelijk alternatief, zelfs zonder inzaaien zal er een bloemenrijk graspleintje ontstaan wanneer er niet zoveel gemaaid wordt (best één keer half juni en één keer begin september).

Daarnaast is GO! Handelsschool Aalst gedurende het volledige schooljaar bezig met milieuzorg op school (MOS). Ze behaalden in 2016, 2018 en 2021 zelfs de Groene Vlag van Eco-Schools. Deze wappert dan ook vol trots boven hun picknickweide!

Niet enkel GO! Freinetschool De Speelplaneet en GO! Handelsschool Aalst zijn in het bezit van dit groene logo. Zoals in onze vorige editie (maart-april) werd vermeld, is ook GO! basisschool Faluintjes fiere eigenaar van de Groene Vlag.

Lees hier het artikel over de groene werking van GO! basisschool Faluintjes:

Maar wat zijn ECO-schools nu juist?

“ECO-Schools zijn MOS-scholen die voortrekkers zijn op het vlak van duurzaamheid. Ze inspireren en mobiliseren andere scholen om acties op te zetten en werken aan thema’s zoals het vergroenen van speelplaatsen, het verhogen van de biodiversiteit, klimaat en duurzame mobiliteit. Jaarlijks kunnen maximaal 30 scholen in Vlaanderen en Brussel aanspraak maken op de titel van ECO-School”, zegt Linda Van Meersche, MOS-coördinator bij het Departement Omgeving.

Wij kunnen als scholengroep alleen maar trots zijn dat drie van onze scholen behoren tot de voortrekkers van duurzaam onderwijs in Vlaanderen en Brussel!

Nieuwsbrief

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actua & events!