Nieuws

Genomineerde leerlingen GO! Atheneum Denderleeuw te gast in Anne Frank Huis Amsterdam

Toegevoegd op23 mei 2023

Tekst: GO! Atheneum Denderleeuw

De leerlingen die de afgelopen weken door hun medeleerlingen en leerkrachten werden genomineerd voor de Anne Frank prijs, waren woensdag 17 mei 2023 te gast in het Anne Frank huis te Amsterdam. Na hun museumbezoek gingen de leerlingen met elkaar en met een vertegenwoordiger van het Anne Frank huis in discussie over het maatschappelijk belang van het verhaal van Anne Frank vandaag.

Met deze prijs wil de school in de verf zetten dat ze veel belang hecht aan respectvol en rechtvaardig samenleven. De genomineerden voor de Anne Frank prijs zijn leerlingen die een betekenisvolle bijdrage leveren aan respectvol en rechtvaardig samenleven op school. “We gingen op zoek naar leerlingen die verontwaardigd hun stem laten horen wanneer andere leerlingen worden uitgesloten of gediscrimineerd of wanneer ze met onrechtvaardigheid of discriminatie worden geconfronteerd op school of in de samenleving”, zegt directeur Peter Van Hove.

Levien Rouw, verantwoordelijke voor internationale projecten van het Anne Frank huis, was onder de indruk van de manier waarop de leerlingen met hem in discussie gingen over het thema uitsluiting en de gevolgen ervan. “De leerlingen toonden een groot maatschappelijk engagement. Het is duidelijk dat burgerschap een belangrijk thema is in jullie school.” Het Anne Frank huis is blij met de manier waarop de school de nalatenschap van Anne Frank aanwendt om het belang van actief burgerschap te duiden.

Otto Frank (1889 – 1980), de ondertussen overleden vader van Anne Frank, vond het bijzonder belangrijk dat scholen aandacht besteden aan het verhaal van zijn dochter. In 1977 schreef hij dit neer in een brief aan een leraar:

“Annes moed, geloof en optimisme hielpen haar om de problemen in de moeilijke omstandigheden waarin zij leefde aan te kunnen. De kinderen moeten dus geleerd worden niet op te geven als ze moeilijkheden in hun leven tegenkomen.”

Een van deze genomineerden zal op woensdag 28 juni 2023, tijdens de proclamatie van de laatstejaars, de Anne Frank prijs ontvangen. De laureaat ontvangt een bronzen penning met de beeltenis van Anne die speciaal voor deze prijs werd gemaakt door de Nederlandse kunstenaar Wil Van der Laan.

Voor meer informatie over GO! Atheneum Denderleeuw kan u terecht op hun website www.atheneumdenderleeuw.be

Nieuwsbrief

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actua & events!