Nieuws

GO! Basisschool De Bij gaat groen met zonnepanelen

Toegevoegd op26 oktober 2023

GO! Basisschool De Bij in Liedekerke heeft geschiedenis geschreven als eerste school in GO! Scholengroep 19 ‘Dender’ die zonnepanelen heeft geïnstalleerd. Met 110 zonnepanelen op het dak, slaan de school en de dienst infrastructuur van de Scholengroep de weg in naar een duurzame en groene toekomst.

Deze primeur is te danken aan diverse factoren. GO! basisschool De Bij beschikt over een nieuwbouw met een recent dak dat op korte termijn niet gerenoveerd moet worden, waardoor het perfect geschikt is voor zonnepanelen. Daarnaast hebben zowel de school als haar buur, GO! Atheneum Liedekerke, een hoog energieverbruik en een aanzienlijk sluimerverbruik, waardoor een extra groene energiebron zeer welkom is.

De geïnstalleerde zonnepanelen hebben een totale capaciteit van 45 KiloWattpiek (kWp) en zijn verdeeld over zowel zuidoostelijke als zuidwestelijke opstellingen. Deze investering zal de school in staat stellen om tot wel 20% van hun dagelijkse energiekosten te besparen, met een geschatte terugverdientijd van 5 tot 10 jaar. Deze periode is afhankelijk van variabelen zoals energieprijzen en de mogelijkheden voor het delen van energie met andere scholen. Helaas waren er geen subsidies beschikbaar voor een project op deze schaal.

Dit voorbeeld van groene energie zal zeker worden behandeld in de lessen op GO! basisschool De Bij. “De zonnepanelen passen ook helemaal binnen het groen imago van onze MOS-school”, zegt directeur Stanny De Block.

GO! Scholengroep 19 ‘Dender’ heeft plannen om ook andere scholen te verduurzamen in de toekomst. Naast zonnepanelen zal de Scholengroep investeren in diverse duurzame initiatieven waaronder dakisolatie, vernieuwing van schrijnwerk, installatie van thermostatische kranen, sensibilisering over rationeel energieverbruik en modernisering van de regelingen van de verwarmingsinstallaties.

“De schoonste energie, is de energie die we niet verbruiken!”, aldus Johan Van den Bossche medewerker dienst infrastructuur GO! Scholengroep 19 ‘Dender’.

Nieuwsbrief

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actua & events!