Nieuws

Slagerij-afdeling TechniGO! campus Ledebaan

Toegevoegd op16 juni 2022

TechniGO! zet graag haar slagerij-afdeling extra in de kijker. Slagerij is namelijk een knelpuntberoep.
Ben je benieuwd naar het reilen en zeilen in een slagerij? Na hun opleiding ben je helemaal klaargestoomd voor een vaste job in een echte slagerij.

Wil je meer te weten komen over deze opleiding? Lees dan snel verder, Emiel De Coninck (leerkracht slager) geeft meer uitleg over de slagerij-afdeling.

‘Voeding’ vanaf 12 jaar

In de 1ste graad kunnen de leerlingen kennismaken met de 3 voedingsafdelingen die onze school aanbiedt, namelijk: bakkerij, slagerij en hotel. Hier leren ze de basisvaardigheden en komen ze in contact met moderne materialen en mogelijkheden.

Kiezen voor slagerij

Leerlingen die uit de drie voedingsafdelingen kiezen voor slagerij kiezen niet alleen voor werkzekerheid, maar ook voor een opleiding vol afwisseling en creativiteit. In de 2de graad komen de slagers in spe terecht in de richting ‘Slagerij en Vleeswarenbereiding’. Centraal staan hier het bewerken en versnijden van vlees. Tegelijk leren ze de meeste basisbereidingen kennen. Tijdens de technische vakken krijgen zij een theoretische, wetenschappelijk onderbouwde input. Wat gebeurt er tijdens de rijping van droge worsten? Wat zijn enzymen en hoe werken ze? Wat zegt de regelgeving? Op al deze en nog veel andere vragen geven de technische vakken een antwoord. Het gebruik van machines en allerlei apparatuur, met speciale aandacht voor veiligheid en hygiëne, worden uitvoerig behandeld. Tijdens deze brede opleiding zoeken wij een evenwicht tussen ‘kennen’ en ‘kunnen’.

Meesterschap en vakmanschap

In de 3de graad verandert de richting van naam, namelijk: ‘Slagerij en Verkoopsklare gerechten’. Hier bouwt men verder op de verworven basiskennis. Creativiteit en originaliteit komen volop tot hun recht. De praktijklessen vormen een directe voorbereiding op het beroep. Hierbij spitst de aandacht zich toe op elementen die van belang zijn, zowel voor de kleine ambachtelijke slager als voor de vleesindustrie. Bij ons leert men vakmanschap combineren met kwaliteit en originaliteit. Veelzijdigheid en dynamiek zijn de sleutels voor een mooie toekomst.

Hygiëne en veiligheid

Tijdens de hele opleiding staan deze begrippen centraal, want iedere slager krijgt te maken met de HACCP-wetgeving dewelke voedselveiligheid en hygiëne moet garanderen. In de slagerijschool Aalst beschikken we over gebouwen en werkplaatsen die volgens de nieuwste inzichten en modernste technologieën zijn geïnstalleerd. Daarnaast zorgen we via een zorgvuldige screening voor uitstekende stageplaatsen om onze leerlingen met de nieuwste technieken vertrouwd te maken.

Specialisatiejaar fijnkosttraiteur

Tijdens het diplomajaar besteden we veel aandacht aan algemene vorming. Creativiteit, zin voor verfijning en kwaliteit staan hier hoog aangeschreven. Zo kunnen onze leerlingen tegemoet komen aan de vraag van de klant naar alsmaar meer kwalitatief hoogstaande gerechten. Artisanale bereidingen vormen een groeiend marktsegment. Een traiteurdienst maakt het mogelijk om gezellig en comfortabel thuis te tafelen.

Slagerij/traiteur: een zekere toekomst!

Onze afgestudeerde leerlingen vinden gegarandeerd werk, immers is de vraag groter dan het aanbod. Wie bovendien slaagt in een 7de specialisatiejaar heeft meer kans op een nog beter betaalde job met meer verantwoordelijkheid.

Via onderstaande link kunnen jullie binnenkijken bij de slagerij-opleiding van TechniGO!:

Nieuwsbrief

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actua & events!