Nieuws

World Kindness Day

Toegevoegd op13 november 2020

Op 13 november wordt jaarlijks World Kindness Day gevierd. Het is een feestdag die in 1998 bedacht werd door de ‘World Kindness Movement’ en wordt over de hele wereld gevierd: Verenigde Staten, Canada, Japan, Australië,… Deze dag staat in het teken van vriendelijk en lief zijn voor je omgeving. Het is een dag gewijd aan het positieve potentieel van zowel grote als kleine daden van vriendelijkheid. Op onze Scholengroep zien we deze dag als unieke kans om het ‘Pay it Forward’ of ‘Geef door’-principe in de kijker te zetten.

Pay it Forward

Pay it Forward kan je in eerste instantie doen denken aan een film uit 2000, maar ook aan het boek ‘Pay it Forward’ waarop de film gebaseerd is. Centraal in het verhaal staat een twaalfjarige leerling, Trevor. Hij krijgt op school de opdracht om een concept te bedenken om de wereld te verbeteren. In het kader van deze opdracht bedenkt hij een simpel, maar goed idee: iedereen die een goede daad ontvangt, moet deze ook doorgeven aan 3 andere personen. Hierdoor groeit het aantal goede daden als een soort van stamboom.

© Adriana Gomez

Deze film heeft het PIF-principe bij het grote publiek bekendgemaakt, maar het was eigenlijk al langer gekend. Het principe is in het leven geroepen als het tegenovergestelde van ‘Pay it back’ of wraak nemen.

Het Pay it Forward principe heeft als doel om wederkerigheid te doorbreken: je geeft niet enkel terug wat je gekregen hebt, maar je gaat het ook doorgeven aan iemand anders die het op dat moment niet kan teruggeven.

Pay it Forward op school

Pay it Forward is een mooi principe om te introduceren op school. Het idee is simpel: geef goede daden door. Ontvangers van een goede daad worden op hun beurt uitgedaagd voor het volbrengen van een goede daad bij drie anderen. Kleine daden kunnen een groot verschil maken!

Druk het PIF-kaartje af waar het principe nogmaals wordt uitgelegd en geef het aan leerlingen en/of collega’s. Heb je inspiratie nodig voor goede daden? Ontdek hieronder 5 tips!

Nieuwsbrief

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actua & events!